Politiek
'Tussenweg gaat niet werken'
Terugluisteren: gesprek met minister Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil dat de Britten snel het proces van een Brexit in gang zetten. ‘Een nieuwe premier moet daar heel snel mee beginnen’, zegt hij in het programma Sportzomer op NPO Radio 1. Mogelijkheden voor een tussenweg ziet hij niet.

Dijsselbloem waarschuwt voor de consequenties van de onzekerheid die nu bestaat rond de Brexit. ‘De Britten moeten zorgen dat die zo kort mogelijk duurt. Er is al onzekerheid rondom de gevolgen van de Brexit. Nu is er ook nog een wolk van onzekerheid of ze er echt uitgaan.’ Hoe langer dit doorgaat, hoe langer de onzekerheid op financiële markten duurt, aldus Dijsselbloem.

Mogelijkheden voor een softe versie van een Brexit ziet hij dan ook niet. Dijsselbloem: Brexit is Brexit. Er komen nu allerlei varianten voorbij, een soort tussenweg. Dat gaat niet werken. Je bent erin of eruit.’ 

Dijsselbloem vindt het vreemd dat de leiders van de Leave-campagne geen plan leken te hebben wat er na de Brexit moet gebeuren met alle gevolgen van dien. De minister denkt niet dat Groot-Brittanië is ingestort na de Brexit, ‘maar de chaos is compleet, de politiek is verscheurd en de economische schade is nu al zichtbaar.’ De Britse economie is wel sterk, aldus Dijsselbloem: ‘Met de Britten zullen we ook in de toekomst nog veel zaken doen.’

Ondanks dat hij niet blij was met de uitslag zegt Dijsselbloem een voorstander van referenda te zijn. Dat het Brexit-referendum aantoont dat mensen het geloof in de politiek zijn kwijtgeraakt, gelooft hij niet.

Luister ook de rest van de uitzending terug: gesprek met Kees Boonman, Kees Verhoeven (D66) en Dennis de Jong (SP).

Gesprek met GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver en Kees Boonman.