Politiek

Het associatieverdrag met Oekraïne is waarschijnlijk van de baan. Jan Roos, de drijvende kracht achter referendum tegen het Oekraïneverdrag van afgelopen voorjaar, is in een juichstemming. Zoals het er nu uitziet in politiek Den Haag gaat Nederland niet ondertekenen. 

In april sprak een meerderheid van de mensen die hun stem uitbracht een duidelijk NEE uit tegen het verdrag. Premier Rutte was op z’n zachts gezegd “not amused”. Immers: 27 lidstaten van de EU zijn voor het verdrag en Nederland als enige tegen. De internationale druk op hem werd opgevoerd. De boodschap was: onderteken toch gewoon. Dat heeft hij niet gedaan, maar toch...

Via sluipwegen heeft de premier tot nu toe gepoogd een ondertekening op de een of andere manier af te dwingen, maar zoals het er nu uitziet moet hij de 27 andere EU-listaten teleurstellen. Dinsdag 1 november is de deadline.

Een zege voor de democratie noemt initiatiefnemer Jan Roos het. 'Een ronduit slechte zaak' vindt Sijbren de Jong het van het Haagse Centre for Strategic Studies. Het is volgens hem slecht voor Nederland en slecht voor Oekraïne. Eén onderdeel van het verdrag, namelijk het handelsverdrag, werkt al en blijft zeer waarschijnlijk voortbestaan. Het politieke deel van het verdrag gaat nu dus richting prullenmand.